200.000 bijen op het dak van de opera!
In de lente van 2021 werden drie bijenkorven op het dak van de Munt geplaatst. Drie koninginnen van één en dezelfde soort, de buckfast, gingen er naarstig aan het werk. In de zomer van 2021 produceerden de bijenvolken hun eerste honing. Een jaar later leverde hun arbeid, ondanks de droogte, 45 kg honing op.
Op het einde van de zomer van 2022 verlieten de bijen twee van de drie korven. In het begin van de herfst werd ook de derde korf leeg aangetroffen. Er zijn verschillende hypothesen: de zomerhitte was te intens of de bijen sloegen op de vlucht voor de vele wespen, die in de korven werden aangetroffen. In de lente van 2023 zullen nieuwe bijen in de korven worden gezet.
Bijen gedijen goed in de stad. De gemiddelde temperatuur is er hoger dan op het platteland, de wind is er matiger en er zijn haast geen pesticiden. De honing van de opera is de zogenaamde 'gemengde bloemen'-honing omdat er in de stad een diversiteit aan bloemsoorten is, dankzij de vele groene ruimten, parken, braakliggende terreinen, tuinen en balkons.
Hoewel de honingbij de meest voorkomende en bekendste soort is, zijn er ook wilde bijen. Zij zijn de grote bestuivers en zorgen voor de bestuiving van 80 % van de bloeiende plantensoorten die essentieel zijn voor ons voedsel. Daarom moeten we ze absoluut beschermen!
Om 100 g honing te produceren moeten de bijen 10.000 vluchten maken, 20.000 km afleggen en 10 miljoen bloemen bezoeken.
De imkers van de Munt
Monir Achnak (decoratelier: schilder): e-mail: a.rimoun@gmail.com
Ludivine Hubin (kostuumatelier: stoffenreserve): e-mail: l.hubin@demunt.be