De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Luistertip: een nieuwe, driedelige podcast over ‘Siegfried’

In zijn podcastreeks ‘Der Ring des Nibelungen: over de onverenigbaarheid van macht en liefde’ brengt Piet Lamberts-Van Assche een muzikale vertelling van de tetralogie. Hij volgt daarbij nauwgezet Richard Wagners libretto en regieaanwijzingen. Na eerdere afleveringen over Das Rheingold en Die Walküre is nu Siegfried aan de beurt.

In drie afleveringen, één voor elk bedrijf, gidst Pieter Lamberts-Van Assche je door de avonturen van de titelheld. Hij maakt daarbij gebruik van de legendarische uitvoering van Sir Georg Solti met de Wiener Philharmoniker.

Aflevering 1: Siegfrieds zwaard

“Terwijl Brünhilde hoog op een rots verzonken is in haar magische slaap, groeit Siegfried op in het grote woud. Hij is een bijzondere jongen: hij kent geen angst, heeft nog nooit een mensenvrouw gezien en is hopeloos op zoek naar zijn ouders. Siegfried wordt opgevoed door de Nibelung Mime, al die doet dat niet uit liefde voor hem, maar om hem te gebruiken bij het veroveren van de Ring. Daar heeft hij een zwaard voor nodig, en hoewel Mime een snedige smid is, krijgt hij Nothung maar niet aan elkaar gesmeed…”

Luister hier


Aflevering 2: Siegfried en de draak

“Het is meestal stil en verlaten rond Nijdhol, het hol waar de draak Fafner de Nibelungenschat en zijn Ring bewaakt. Maar vandaag bruist het van de activiteit. De Zwerver (Wotan) en Alberich houden de wacht, nieuwsgierig naar wat er gaat gebeuren. Ondertussen komen Siegfried en Mime aan. Hier wil de jongen leren wat angst is.”

Luister hier


Aflevering 3: Siegfried en Brünnhilde

“Wotan zwerft nog steeds, vermomd als zwerver, over de aarde. Voor de laatste keer zoekt hij Erda, de godin van de aarde, op. Hij wil van haar weten of hij het einde van de goden nog kan verhinderen. Het antwoord is nee: de heerschappij van de goden zal onherroepelijk eindigen, zoals alles ooit eindigt. Ondertussen is Siegfried op weg naar de rots waar Brünhilde slaapt. Hij komt Wotan tegen, die zijn ware identiteit niet kan onthullen. Het komt tot een confrontatie tussen de twee, waarbij Siegfried Wotans speer verbrijzelt. Terwijl Wotan beseft dat zijn heerschappij nu definitief voorbij is, vervolgt Siegfried zijn weg naar de rots...”

Luister hier