De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

Het Collectif 17h25 lanceert standaardmodule MOD 200

Op 7 mei presenteerde het Collectif 17h25 zijn innovatieve standaardmodule voor decorbouw: MOD 200. Nu de prototypefase achter de rug is, beginnen de deelnemende partners, waaronder de Munt, met de productie van deze structuren, die al vanaf het seizoen 2024-25 ingezet zullen worden.

Het Collectif 17h25 is een alliantie van vijf culturele instellingen: Opéra de Lyon, Festival d’Aix-en-Provence, Opéra national de Paris, Théâtre du Châtelet en de Munt. Samen delen ze de ambitie om de creatie van hun producties duurzamer te maken. De afgelopen twee jaar hebben de technische afdelingen van deze partners onderzoek gedaan naar de standaardisering van structurele decoronderdelen (onzichtbaar voor het publiek) en van ondersteunende systemen voor scenografische elementen (zichtbaar voor het publiek).

Het uiteindelijke doel is het opzetten van een ‘bibliotheek’ van standaardstructuren, die compatibel zijn met de specifieke vereisten van zoveel mogelijk theaters. Op die manier streeft het Collectif 17h25 naar minder afval bij de creatie van decors, een efficiëntere opslag en minder transport.

De realisatie van MOD200 markeert een belangrijke stap in dat proces. Deze standaardmodule, bestaande uit stalen buisstructuren met een uitzonderlijke technische compatibiliteit en eenvoudige montagemogelijkheden, gaat nu in productie bij de vijf cultuurhuizen. Vanaf het seizoen 2024-25 zal de module effectief gebruikt worden, ook in de Munt, met Fanny and Alexander als eerste test case.