Op 15 februari 2024 reikten de KU Leuven en de UCLouvain hun eredoctoraten uit. Een van de drie laureaten is Bernard Foccroulle, die 15 jaar lang aan het hoofd stond van ons operahuis en eerder dit seizoen de wereldpremière van zijn opera Cassandra presenteerde. Deze prestigieuze onderscheiding erkent zijn buitengewone bijdrage aan de cultuurwereld en zijn blijvende inzet voor de toegankelijkheid van kunst voor iedereen.
“Een hedendaagse cultuurarchitect”, een “bruggenbouwer” en “iemand wiens visie altijd verder gaat dan Brussel, Vlaanderen, Wallonië, Europa en de wereld”: Bernard Foccroulle ontving alle lof tijdens de uitreiking van de eredoctoraten in Louvain-La-Neuve. De organist, componist en operadirecteur stond in het lijstje van “grensverleggers binnen het wetenschappelijk onderzoek of de kunsten en voorvechters van een betere samenleving”, onder wie ook Theresa Kachindamoto, die strijd voert tegen kindhuwelijken en politiek filosofe Seyla Benhabib. Foccroulle werd gelauwerd omwille van zijn veelzijdigheid als musicus en sociaal engagement als cultuurondernemer: “Pijnpunten van vandaag maken deel uit van zijn sociaal-artistiek engagement: moeder aarde die erop achteruitgaat, de nood aan investering in de jongste generatie, het feit dat enkel dialoog verschillende culturen dichter bij elkaar kan brengen om universeel een betere wereld te creëren”, klonk het tijdens de uitreiking.
Foccroulle, die van 1992 tot 2007 Algemeen directeur was van de Munt en nadien 11 jaar lang het Festival d’Aix-en-Provence leidde, werd behalve voor zijn artistieke verwezenlijkingen als organist, klavicinist en componist ook geprezen omwille van zijn streven om kunst toegankelijker te maken voor een breder publiek. In 1993 richtte hij “Cultuur en Democratie” op, een vereniging die ijvert voor een maximale deelname aan cultuur, en in 1998 zette hij het Europese netwerk RESEO op poten, dat de beleving van opera en dans bevordert. “Zijn democratisering van opera in steden als Brussel en Aix is baanbrekend”, zei Bart Demuyt, die het eredoctoraat mee inleidde. Foccroulles inspanningen werden eerder al beloond met eredoctoraten van de universiteiten van Montreal en Aix-Marseille, een lijstje dat nu dus wordt aangevuld met de erkenning van KU Leuven en UCLouvain.
See also
Leander Carlier wint ‘Aria’
Meet Holland’s next opera star! Op zondagavond 20 oktober werd MM Soloist Leander Carlier uitgeroepen tot winnaar van ARIA, een zangwedstrijd op de Nederlandse televisiezender NPO1. Behalve een trofee levert hem dat ook een opleiding aan De Nationale Opera Studio van Amsterdam op.
Haal de servetten boven, want de Munt doet mee aan de Grootste Spaghettislag ter Wereld! Op zaterdag 23 november bieden we om 12.30 uur 75 vegetarische maaltijden én een bezoek aan onze Ateliers aan.
Rijd samen naar de Munt met de carpool-widget Slinger
Met andere operaliefhebbers carpoolen naar de Munt? Dat is duurzamer, gezelliger en goedkoper dan alleen! De Munt slaat als eerste Belgische cultuurhuis de handen in elkaar met Slinger, een eenvoudige tool waarmee je in een paar kliks een rit regelt met een andere toeschouwer in je buurt.