Van 23 tot 26 maart brengt het Passa Porta Festival een honderdtal toonaangevende schrijvers samen op verschillende locaties in Brussel. Ook de Munt host tijdens deze 9de editie heel wat ontmoetingen met gerenommeerde auteurs, waaronder Nobelprijswinnares Annie Ernaux.
Het Passa Porta Festival is de tweejaarlijkse, meertalige hoogmis van de literatuur in Brussel. Zo’n honderd internationale én Belgische schrijvers ontmoeten er elkaar en duizenden lezers tijdens maar liefst zeventig events. Het festivalprogramma nodigt uit om zowel de groten uit de hedendaagse wereldliteratuur te ontmoeten én om verrast te worden door nieuwe talenten. Dat kan onder meer tijdens 14 ontmoetingen in de Munt.
Eén rode draad bij deze auteurs: heel wat van hen strijden ervoor om hun stem te laten horen, of om stemmen te laten horen die weinig gehoord worden, wat bijzonder resoneert met de thematiek van onze aankomende creatie Cassandra. Dat geldt in het bijzonder voor:
26.03, 11:00-12:00: Annie Ernaux (Nobelprijs Literatuur 2022)
Een uitzonderlijke ontmoeting met een grande dame van de hedendaagse literatuur, die haar leven tot onderwerp van al haar boeken heeft gemaakt.
25.03, 15:00-16:00: Eleanor Catton
Booker Prize-winnares Eleanor Catton stelt de opvolger van haar kaskraker Al wat schittert voor: Het woud van Birnam. Annelies Beck gaat met haar in gesprek over deze psychologische roman, waarin ecologische uitdagingen botsen op ideologische verschillen.
25.03, 16:30-17:30: Felwine Sarr en Marielle Macné (FR)
Economist en romanschrijver Felwine Sarr en schrijfster Marielle Macné reflecteren samen over het festivalthema REFUGE. Waar Sarr zich zich essayistisch uitlaat over de drievoudige ecologische, economische en politieke crisis, schrijft Macné vooral op de grens tussen antropologie en poëzie.
26.03, 16:30-17:30: Ukraine writes back: Oksana Zaboezjko en Victoria BelimTwee Oekraïense schrijfsters brengen op aangrijpende wijze getuigenis van de zoveelste duistere mijlpaal in een lange, bittere geschiedenis: de inval van Rusland in Oekraïne.
25.03, 18:00-19:00: Titiou Lecoq en Rebekka Endler (FR)
Hoe vinden vrouwen een toevlucht in een mannenwereld? De Franse en Duitse journalisten Titiou Lecoq en Rebekka Endler beantwoorden deze vraag vanuit het materialistisch feminisme.
25.03, 13:30-14:30: Lize Spit en Raoul de Jong
Boekenweekvertegenwoordigers Lize Spit en Raoul de Jong verkennen in hun recente werk het begrip identiteit.
26.03, 15:00-16:00: Claudia Durastani en Tash Aw
De ene auteur neemt ons mee op een tocht van oerwouddorpjes in Maleisië naar miljoenensteden in China, op zoek naar een antwoord op de vraag: wie is de vreemdeling op de kade? De andere auteur zet alle middelen in -autobiografie, lyrische essaystiek en fictie- om haar plek als vreemdelinge op te eisen. Samen vertellen ze een uniek verhaal over de ervaring van de immigrant.
26.03, 16:30-17:30: Didier Eribon(FR)
Caroline Lamarche interviewt de Franse socioloog Didier Eribon over zijn nieuwste werk Vie, vieilesse et mort d’une femme du peuple.
Op de laatste festivaldag kunt u MM Academy-laureate Raphaële Green bewonderen tijdens een literaire performance: Dead Ladies Show #9
Het geëngageerde amateurkoor van de Munt versterkt zijn rangen en gaat op zoek naar nieuwe, diverse stemmen. Interesse om mee te zingen? Schrijf je in voor een van de twee kennismakings- en auditieavonden, op maandag 20 en 27 januari 2025.
Trésors d’enfance: de nieuwe cd van de Kinder- en Jeugdkoren van de Munt
Net op tijd voor de feestdagen brengen de Kinder- en Jeugdkoren van de Munt onder leiding van Benoît Giaux hun cd Trésors d’enfance uit. Daarmee brengen ze een eerbetoon aan de Belgische componist Jean Absil.