Autoloze Zondag: nu zondag, 22 september, wordt er tussen 9.30 en 19 uur geen enkel voertuig toegelaten in gans het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, met uitzondering van het openbaar vervoer en taxi's. We raden je aan om je traject naar de voorstelling van Siegfried goed voor te bereiden en tijdig te vertrekken. De Munt voorziet een gesurveilleerde fietsparking en met het NMBS Mobility Ticket reist u die dag voor €8 heen en terug naar Brussel.

Sluiten
De Munt / La Monnaie DE MUNT / LA MONNAIE

De Munt en zachte mobiliteit

Ontdek onze 8 initiatieven

Leestijd
4 min.

Van 16 tot 22 september viert de stad Brussel de Week van de mobiliteit, met als hoogtepunt Autoloze Zondag. De Munt viert mee, en lanceert tal van nieuwe initiatieven waarmee het zijn publiek wil aanmoedigen om gebruik te maken van zachte mobiliteit. Deze acties werden ontwikkeld op basis van de feedback en suggesties van onze toeschouwers. We willen iedereen die de tijd nam om onze publieksenquêtes in te vullen hartelijk bedanken voor de waardevolle inzichten.

Gratis fietsparking op Autoloze Zondag

De toekomst rijdt op twee wielen. Kom op 22 september met de fiets naar de voorstelling van Siegfried en stal hem op vertoon van je ticket in een gesurveilleerde fietsparking in de Prinsenstraat (naast het theater). Kan je ketting een smeerbeurt gebruiken? Moeten je remmen eens wat beter worden afgesteld? Of wil je graag je ideale fietspositie te weten komen? Twee mecaniciens staan je voor de voorstelling bij met raad en daad. Bovendien trakteren we elke fietser op een leuke goodie! Voor allerlei praktische tips over je tweewieler: ga zeker eens kijken op provelo.be.

Opgelet: de Munt kan niet aansprakelijk gesteld worden voor schade of diefstal.

Mobiliteitsdesk

Het vaste infopunt voor alles wat te maken heeft met je mobiliteit van en naar de Munt! Een gedeelde taxi boeken, je aanmelden als OV-buddy, vragen stellen of suggesties delen … Het kan vanaf nu allemaal bij onze gespecialiseerde medewerkers in de inkomhal, voorafgaand of tijdens de pauze van elke operavoorstelling.

Spoor extra goedkoop naar de Munt!

Op Autoloze Zondag kan je dankzij het NMBS Mobility Ticket voor slechts € 8 heen en terug naar de Munt sporen. En bij al onze andere voorstellingen doe je dat aan de helft van de normale prijs met het BRAVO!-ticket. Daartoe vind je voortaan op de tickets van al onze opera’s en concerten een NMBS-kortingscode, waarmee je vanaf 31 dagen voor je voorstelling een heen- en terugrit (in 2de klasse) naar Brussel-Centraal kan boeken, en dit van elk Belgisch station. Terugreizen mag met dit ticket ook nog de dag nadien.

Rij samen naar de Munt met Slinger

Met andere operaliefhebbers carpoolen naar de Munt? Dat is duurzamer, gezelliger en goedkoper dan alleen! De Munt slaat als eerste Belgische cultuurhuis de handen in elkaar met Slinger, een eenvoudige tool waarbij je in een paar kliks een rit regelt met een andere toeschouwer in je buurt. Rechts op deze pagina kan je nu al makkelijk een rit aanbieden of een plaatsje reserveren voor de voorstellingen van The Time of Our Singing. Als beloning schenken we op vertoon van je Slinger-bevestigingsmailtje een gratis gevalideerd parkeerticket voor de Interparkings Schildknaap, Brucity of Grote Markt (t.w.v. €6).

Hoe werkt het?

Rit aanbieden

  1. Selecteer "Rit aanbieden" in de pop-up rechts op deze pagina.
  2. Kies de dag waarop je gaat rijden.
  3. Voer je reisdetails in, inclusief vertrekplaats en -tijd.
  4. Geef aan hoeveel lege stoelen je hebt.
  5. Geef je contactgegevens op en bevestig je rit via de e-mail die je krijgt.

Mensen die op zoek zijn naar een rit nemen automatisch via e-mail contact met je op om te vragen of ze mee kunnen rijden. Zodra je dit via e-mail bevestigt, kunnen jullie een ophaalplek afspreken en eventuele reiskosten bespreken.

Meerijden

  1. Klik op "Meerijden" in de pop-up rechts op deze pagina.
  2. Selecteer de dag van je voorstelling.
  3. Selecteer een vertrekplaats.
  4. Kies je stoel(en).
  5. Geef je contactgegevens op en laat een bericht achter voor de bestuurder.
  6. Bevestig je rit via de e-mail die je ontvangt.

De bestuurder ontvangt je verzoek en, als het wordt geaccepteerd, ontvang je de contactgegevens van de bestuurder en kun je verdere details afspreken met elkaar.

OV-buddies

In dezelfde spirit – samen is fijner dan alleen – introduceren we voor elke operavoorstelling de ‘OV-buddies’. Na het slotapplaus kan je samen met andere Muntbezoekers naar drie Brusselse transport-hotspots wandelen: Brussel-Centraal, De Brouckère (metro) en De Brouckère (tram). Kom voor de voorstelling of tijdens de pauze even langs bij de mobiliteitsdesk in de inkomhal, laat ons weten welke groep je graag vergezelt, en ontmoet er nadien je buddies aan het gesignaleerde ontmoetingspunt!

Gedeelde taxi voor slechts €6

Woon je in het Brussels Gewest? Dan kan je dankzij Collecto na 23 uur voor 6 euro een taxi huiswaarts delen met andere toeschouwers. Dat is goed voor je portemonnee én beter voor het milieu! De nieuwste Collecto-halte bevindt zich in de Leopoldstraat, aan de achterkant van het theater. Kom voor de voorstelling of tijdens de pauze even langs aan de mobiliteitsdesk in de inkomhal. Onze medewerkers informeren je niet alleen over hoe je met de app makkelijk een reservering kan maken, je kan bij hen ook tot eind 2024 een extra kortingscode bekomen. En op matinee-voorstellingen reserveren ze voor jou ook graag een gewone Taxi Vert.

Hoe komt het publiek naar de Munt?

De mobiliteit van het publiek is goed voor 10% van de totale CO2-uitstoot van de Munt en bedroeg volgens de laatste meting (cijfers uit 2022) 532 ton CO2. Ongeveer 30 à 35% van de toeschouwers begeeft zich met de wagen naar de Munt.

De dienstregeling van het openbaar vervoer in realtime

Even vergeten hoe laat je tram weer vertrekt? Nog vlug even het spoor checken waar je trein straks vertrekt? Op twee grote schermen in de inkomhal vind je realtime info over de dienstregeling van de MIVB en NMBS.

Extra vroege voorstellingen

In zeven haasten de applaudisserende zaal ontvluchten om net die laatste aansluiting te halen – een opera-ervaring verdient een minder stressvolle finale. Dit seizoen experimenteren we daarom met een aantal voorstellingen die extra vroeg starten. Kom op zaterdag 14 en dinsdag 24 juni al om 14 uur genieten van Carmen, en reis nadien in alle rust met het openbaar vervoer terug naar huis.