Alain Altinoglu
Muziekdirecteur
Alain Altinoglu studeerde aan het Conservatoire national supérieur de musique et de danse in Parijs, waar hij momenteel orkestdirectie doceert. Sinds 2016 is hij de muziekdirecteur van de Munt, en sinds 2021 tevens van het hr-Sinfonieorchester Frankfurt.
Hij leidt vermaarde orkesten als de Berliner Philharmoniker, de Wiener Philharmoniker, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, het London Symphony Orchestra en het London Philharmonic Orchestra, de symfonieorkesten van Chicago, Boston, Cleveland en Philadelphia, de Münchner Philharmoniker, de Sächsische Staatskapelle Dresden, het Gewandhausorchester Leipzig, het Tonhalle-Orchester Zürich alsook de grote Parijse orkestformaties. Hij wordt uitgenodigd door de belangrijkste operahuizen en werkt in de Metropolitan Opera in New York, het Royal Opera House Covent Garden in Londen, de Wiener Staatsoper, het Opernhaus Zürich, het Teatro Colón in Buenos Aires, de Deutsche Oper en de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn, de Bayerische Staatsoper in München en de Parijse operahuizen. Verder was hij ook te gast op de Bayreuther en Salzburger Festspiele, de Chorégies d’Orange en het Festival d’Aix-en-Provence.
Als pianist wijdt Alain Altinoglu zich met de mezzosopraan Nora Gubisch aan het liedrepertoire. Hij houdt er ook van om kinderen de wereld van de klassieke muziek te laten ontdekken, zoals blijkt uit zijn boek Maestro, muziek! en familieconcerten als Shéhérazade en Beethoven for Kids.
Uit zijn discografie vermelden we het Vioolconcerto van Tsjajkovski met het Symfonieorkest van de Munt en Konzertmeisterin Saténik Khourdoïan als soliste, diverse opnamen voor Deutsche Grammophon, Naïve, Pentatone en Cascavelle, alsook dvd- opnamen van Jeanne d’Arc au bûcher (Honegger), Der fliegende Holländer (Wagner), De gouden haan (Rimski- Korsakov), Iolanta (Tsjajkovski), De notenkraker (Tsjajkovski) en Pelléas et Mélisande (Debussy).
In de Munt dirigeerde Alain Altinoglu ‘zijn’ orkest in een hele reeks opera’s – Cendrillon (Massenet), De gouden haan en Het sprookje van Tsaar Saltan (Rimski-Korsakov), Aida (Verdi), Dialogues des Carmélites (Poulenc), Hertog Blauwbaards burcht & De wonderbaarlijke mandarijn (Bartók), Don Pasquale (Donizetti), Wagners Lohengrin, Tristan und Isolde, Parsifal (concertant), Das Rheingold en Die Walküre , Les Contes d’Hoffmann (Offenbach), Macbeth Underworld (Pascal Dusapin), Der Schauspieldirektor (Mozart), Tosca (Puccini), De Kinderen der Zee (Mortelmans, concertante versie), Lulu (Berg) en Il trittico (Puccini) –, alsook in een uitgebreid symfonisch repertoire, gaande van Mozart en Beethoven tot hedendaagse muziek, via Berlioz, Brahms, Franck, Grieg, Fauré, Mahler, Janáček, Sibelius, Ravel, Bartók en Stravinsky. Dit seizoen dirigeert hij bij ons de eerste twee delen van een nieuw Ring-cyclus, Siegfried en Götterdämmerung, alsook meerdere concerten.
AGENDA 2024-25
- 16.9.2025 : Inside the Music - Siegfried (lezing)
- 11.9.2024 > 4.10.2024 : Siegfried (Wagner)
- 27.9.2024 : Histoire du Soldat (Kamerorkest van de Munt, de Munt, Brussel)
- 10.11 & 13.11.2024 : Verdi Requiem (Symfonieorkest van de Munt / Paleis voor Schone Kunsten, Brussel)
- 5.1.2025 : New Year Waltzes (Symfonieorkest van de Munt / Paleis voor Schone Kunsten, Brussel)
- 4.2.2024 > 2.3.2024 : Götterdammerung (Wagner)
- 16.2.2025 : Ravel for Kids (Familieconcert)
- 8.3 & 9.3.2025 : Mahler Symphony 8 (Symfonieorkest van de Munt / Paleis voor Schone Kunsten, Brussel)
- 4.5.2025 : Mahler Symphony 3 (Symfonieorkest van de Munt / Paleis voor Schone Kunsten, Brussel)
- 29.6.2025 : Mozart Marathon (Orchestre symphonique de la Monnaie, la Monnaie, Bruxelles)